مراقبت های پس از جراحی بینی

در این مقاله قصد داریم تا مراقبت های پس از جراحی بینی به طور جامع برای تان شرح دهیم :




  • لازم است تا حداقل 24 ساعت ، پس از جراحی برای کمک به بهبود کبودی ها ، از کمپرس سرد استفاده نمایید.

  •  سعی کنید تا چند هفته اول ، از خندیدن و حرف زدن زیاد اجتناب کنید.

  • بهتر است در 48 ساعت اول پس از جراحی ، غذای میکس شده میل کنید و رژیم نرم را رعایت کنید. ( منظور از رژیم نرم ، اجتناب از مصرف خوراکی هایی که نیاز به جویدن زیاد ، دارد و یا سفت است ، مانند سیب ، هویج و استیک )

  • تا وقتی که وضعیت بینی تان کاملاٌ تثبیت نشده است ، سعی کنید در محل های شلوغ که امکان دارد ضربه به بینی تان وارد شود، مانند مترو رفت و آمد نکنید.

  •  موقع خواب و استراحت برای این که ورم کاهش یابد بهتر است ، سرتان کمی بالا تر از بدن تان قرار بگیرد .

  • اگر خواستید عطسه کنید ، حتماً دهان تان را باز نگه دارید.

  • از انجام فعالیت های سنگین مانند بلند نمودن اجسام سنگین ، یا پرداختن به ورزش های پر تحرک یا سنگین ، دست کم تا شش هفته بپرهیزید.

  • از مصرف سیگار بپرهیزید.

  • مراقب باشید تا چسب بینی تان خیس نشود و برای تمیز کردن صورت تان از دستمال مرطوب ، استفاده نمایید.

  • در صورتی که مجبور هستید تا از عینک طبی استفاده کنید ، تنها می توانید عینک بدون فریم بزنید. در ضمن توصیه می شود از عینک های آفتابی با توجه به این که عموماً سنگین هستند ، بین شش تا 12 ماه استفاده نکنید .

  •  به دلیل جمع شدن ترشح های بینی و خشک شدن بینی ، پس از انجام جراحی ، امکان دارد تنفس تان کمی سخت شود ، به همین عالت لازم است تا ، روزانه چند بار با سرم شستشو ، داخل بینی را شستشو دهید.


ماسک زدن بعد از پس جراحی بینی


با توجه به اینکه این روزها به دلیل پاندمی شدن ویروس کرونا همه افراد ملزم به زدن ماسک برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس می باشند، بیماران رینوپلاستی می پرسند که چگونه می توانند بعد از عمل بینی بر روی بینی خود ماسک بزنند.


در طول هفته اول ریکاوری بعد از جراحی بینی، شما باید بخش عمده وقت خود را در منزل سپری کنید. در طول این مدت دیگر نگران نزدن ماسک نباشید. وقتی آماده خارج شدن از منزل و حضور در جامعه می شوید، باید ماسک بزنید. حتماً از ماسک هایی استفاده کنید که کاغذی یا پارچه ای بوده و در حالت شل، بر روی بینی شما قرار می گیرد. نباید ماسک را بر روی بینی تان بفشارید یا نباید آن را در حالی که بر روی بینی تان قرار دارد، به سمت پایین بکشید.


حتماً در موقع برداشتن و گذاشتن ماسک بر روی صورت، آن را به طور کامل به سمت جلو کشیده، بدون اینکه بر روی بینی کشیده شود، آن را از بینی خود فاصله دار کرده و سپس از روی صورت بردارید. 6 تا 8 هفته بعد از رینوپلاستی می توانید در صورت لزوم، ماسک را محکم تر بر روی بینی تان قرار دهید.



باید ها و نباید های ورزشی پس از جراحی بینی


بعنوان یک قانون کلی، شما باید در طول 6 هفته بعد از جراحی زیبایی بینی ، از انجام هرگونه فعالیت ورزشی و فیزیکی سنگین خودداری کنید. به خاطر داشته باشید که بدن شما در حال سازگار شدن با ساختار جدید بینی است که به طور کامل تغییر کرده است. اگر به خودتان فشار زیادی وارد کنید، خطر افزایش زمان بهبود و تورم را بوجود خواهید آورد. بلند کردن وزنه های سنگین، نیز بمنظور دستیابی به بهترین نتیجه بهبود، توصیه نمی شود. بلند کردن اجسام سنگین بر روی شرایط بهبود بخیه ها در بینی تاثیر می گذارد. شنا کردن و پیاده روی ملایم، دو هفته بعد از جراحی، امکان پذیر است ولی باید دقت داشته باشید که هرگز نباید به بدن خود فشار بیاورید. حداقل یک ماه قبل از درگیر شدن در فعالیت های ورزشی سنگین، بخصوص آنهایی که با بینی شما ارتباط دارند، دست نگه دارید.


از ورزش هایی از قبیل بسکتبال، والیبال یا ورزش های رزمی که احتمال وارد آمدن ضربه به بینی در آنها، زیاد است خودداری کنید. نگران نباشید. با گذر زمان و با سپری شدن حدوداً یک سال، بینی شما به طور کامل بهبود می یابد. حتماً مراقبت های پس از جراحی بینی را که جراح بینی خود برای دستیابی به بهترین نتیجه،به شما متذکر شده است، دنبال کنید.



 تورم


هر عمل جراحی، حتی عمل جراحی ساده، با ورم بافت اطراف ناحیه ی تحت عمل جراحی همراه است. میزان ورم نوک بینی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. چنانچه بینی هم از داخل و هم از خارج تحت عمل جراحی قرار گرفته باشد، همچنین چنانچه عمل جراحی بینی به منظور بهبود تنفس فرد انجام شده باشد، میزان ورم بیشتر خواهد بود. برای کمک به کاهش سریعتر ورم صورت، پیروی از موارد زیر از جمله مراقبت های بعد از عمل بینی است که توصیه می شود:




  • پس از عمل بینی تا جای ممکن سرتان را بالا نگه دارید. حداقل به مدت 2 هفته پس از عمل جراحی هنگام خواب سرتان را بالاتر از سطح بدن نگه دارید. به این منظور هنگام دراز کشیدن، دو بالش زیر سرتان قرار دهید.

  • هنگام استراحت، بر روی بینی و نواحی میانی صورت کمپرس یخ قرار دهید. کمپرس یخ فقط در 48 ساعت اول پس از عمل جراحی برای کاهش ورم و کبودی بعد از عمل بینی موثر است. پس از گذشت دو روز از کمپرس یخ برای کاهش درد و ناراحتی پس از عمل به کار می رود.

  • از خم شدن و بلند کردن وسایل سنگین به مدت دو روز خودداری کنید. انجام این کارها علاوه بر تشدید تورم، فشار خون را بالا می برد و احتمال خونریزی را افزایش می دهد.

  • بینی تان را از هر ضربه یا آسیبی حفظ کنید.

  • به مدت 4 هفته پس از عمل جراحی بینی، مراقبت های بعد از عمل بینی را جدی گرفته ، از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید خودداری کنید تا از خطر ایجاد هایپرپیگمنتاسیون جلوگیری شود. با این حال در صورتی که هر روز از کرم های ضد آفتاب با SPF 30 استفاده کنید، می توانید به طور عادی زیر نور خورشید قرار بگیرید. در طول تابستان مصرف کرم ضد آفتاب را هر 2 ساعت یک بار تجدید کنید تا از سوختگی پوست بینی ناشی از نور خورشید جلوگیری کنید.

  • پس از شستن مو برای خشک کردن آن فقط از سشوار دستی استفاده کنید و از نشستن زیر خشک کن هایی که معمولا در آرایشگاه ها استفاده می شود، حداقل به مدت 2 هفته خودداری کنید.

  • از خیس شدن پانسمان بینی در مراقبت های بعد از عمل بینی جلوگیری کنید. چنانچه پانسمان بینی تان خیس شد، آن را به آرامی خشک کنید. پانسمان بینی در حالت عادی باز نمی شود. در صورت شل شدن آن بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

  • به مدت یک هفته پس از عمل جراحی بینی استخوانی از بالا کشیدن بینی (تلاش برای کشیدن هوا با زور به داخل بینی، کاری که برخی افراد انجام می دهند هنگامی که احساس گرفتگی بینی دارند) خودداری کنید. بالا کشیدن بینی احساس گرفتگی آن را برطرف نمی کند بلکه آن را تشدید می کند چون با این کار، مکش ایجاد شده در بینی، ورم بیشتری ایجاد می کند.

  • به مدت دو هفته پس از عمل، از فین کردن خودداری کنید. این کار می تواند موجب خونریزی شود. طی هفته ی دوم می توانید در حمام فین کنید. برای تمیز کردن سوراخ های بینی می توانید از اسپری سالین استفاده کنید. این اسپری بینی را می توانید بدون تجویز پزشک از داروخانه خریداری کنید.

  • از خاراندن سوراخ های بینی یا قاعده ی بینی توسط دستمال یا دستتان پرهیز کنید.

  • این کار علاوه بر تشدید تورم، می تواند موجب عفونت، خونریزی و یا تغییر شکل غضروف بینی شود. اگر ترشحات بینی ادامه یافت، می توان از گاز رول شده درون بینی استفاده کرد.

  • ممکن است درون بینی و اطراف سوراخ ها موکوز خشک شده یا زخم دلمه بسته ایجاد شده باشد. با استفاده از هیدروژن پراکسید یا آب اکسیژنه باید این ناحیه را تمیز کرد.

  • اگر بخیه های موجود در قاعده ی بینی تان جذبی هستند، آن ها را روزی 4 بار با هیدروژن پراکسید تمیز کنید و بر روی بخیه ها آکوافور یا وازلین بمالید. بخیه های داخل سوراخ های بینی را توسط آکوافور مرطوب نگه دارید. پس از تمیز کردن این ناحیه با هیدروژن پراکسید، با استفاده از گوش پاک کن آکوافور را به بخیه ها بمالید. این کار باید روزی 4 بار تکرار شود. انجام منظم این کار باعث می شود بخیه ها و زخم های داخل بینی نرم بمانند و در نتیجه شما احساس راحتی خواهید داشت.



تغییر رنگ


اغلب افرادی که تحت عمل جراحی بینی قرار می گیرند، هیچ کبودی ای را تجربه نمی کنند. در واقع این حالت به ندرت پیش می آید. به هر حال اگر کمی تغییر رنگ در صورت ایجاد شد، جای نگرانی نیست. این وضعیت پس از گذشت یک هفته تا 10 روز به حالت طبیعی باز می گردد. به ندرت این تغییر رنگ پس از این مدت هنوز هم وجود دارد، اما هرگز دایمی نیست. اقداماتی که به کاهش ورم کمک می کنند، برای کاهش کبودی نیز موثر هستند. اگر زخم بازی وجود ندارد، می توانید از مواد آرایشی بر روی صورتتان استفاده کنید.



خونریزی


هرگاه مسیرهای هوایی بینی مسدود شوند (مثل زمانی که دچار آلرژی یا سرماخوردگی شده اید)، غدد بینی بیش از حد طبیعی موکوز ترشح می کنند. پس از رینوپلاستی بینی، در اثر ورم ایجاد شده، سوراخ های بینی دچار گرفتگی می شوند و در نتیجه باید تا کاهش ورم به مدت چند روز انتظار ترشحات موکوزی بیشتری را داشته باشید. این موکوز ممکن است با خونابه همراه باشد و تا زمانی که ترشحات زیاد و خونریزی شدید نیست، جای نگرانی وجود ندارد.


اگر دچار خونریزی شدید، باید طوری بخوابید که سرتان بالا قرار بگیرد (از صندلی یا بالش استفاده کنید). بر روی بینی و گردن و صورت کمپرس یخ قرار دهید. وارد کردن فشار به دو طرف قاعده ی سوراخ های بینی کمک کننده است. می توان در سمتی از بینی که دچار خونریزی است، از اسپری دکونژستانت استفاده کرد. اگر خونریزی ادامه داشت، به پزشک مراجعه کنید.



درد


معمولا پس از عمل رینوپلاستی درد کمی وجود خواهد داشت. با این حال فرد ممکن است در اثر ورم ایجاد شده پس از عمل، کمی احساس ناراحتی و گرفتگی بینی کند. این حالت ممکن است شب هنگام و در وضعیت خوابیده به پشت، بدتر شود. ممکن است برای کاهش هر نوع درد و ناراحتی، مسکن تجویز شود، با این حال اغلب افراد لزومی به مصرف داروی مسکن نمی بینند. فرد باید آگاه باشد که به هیچ وجه نباید آسپیرین یا داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی حاوی Motrin مثل ایبوپروفن، ادویل و نوپرین مصرف کند چون این داروها خون را رقیق کرده و می توانند موجب افزایش خونریزی شود.



بی خوابی


ممکن است برای کمک به خواب بیمار در شب، داروی آرام بخش تجویز شود. باید به خاطر داشت که مصرف این داروها باعث می شود که برخی افراد روز بعد از جراحی بینی احساس ضعف و سرگیجه داشته باشند. فردی که از این داروها مصرف کرده است، نباید رانندگی کند و یا سایر کارهایی که به تمرکز ذهنی بالایی نیاز دارند، انجام دهد. دیمن هیدرینات و دیفن هیدرامین از انواع داروهای آنتی هیستامین هستند که دارای خاصیت آرام بخش جزئی هستند و می توان آن ها را بدون تجوز پزشک نیز تهیه کرد. از این داروها نیز می توان استفاده کرد.



افسردگی


پس از عمل جراحی بینی طبیعی است که برخی افراد دچار افسردگی جزئی شوند. فرد باید بداند که اگر چنین حالتی اتفاق افتاد، وضعیتی موقتی خواهد بود و به زودی برطرف خواهد شد.


این عارضه برای همه یکسان نیست، افسردگی به شیوه و شدت‌های مختلفی بروز می‌کند. برخی از علل بیشتر شایع افسردگی که باید مراقب آن بود عبارتند از:




  • مشکل در تمرکز یا گرفتن تصمیم

  • افزایش در خستگی و پایین بودن انرژی برای مدتی طولانی

  • احساس عذاب وجدان یا کلافگی

  • احساسات مداوم منفی یا بدبینانه

  • بی‌خوابی

  • خواب بیش از حد

  • حساسیت بیش از حد

  • بی اشتهایی

  • اشتهای بیش از حد

  • کاهش علاقه نسبت به برخی فعالیت‌ها

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *